Vrije Tijd

Leer Gitaar Spelen: Gids voor Beginnende Gitaristen

Gitaar Spelen

Het Verschil Tussen een Akoestische en Elektrische Gitaar

Voordat je begint met gitaar spelen, is het belangrijk om de verschillende soorten gitaren te kennen. Een akoestische en een elektrische gitaar zijn de meest bekende typen gitaren.

Een akoestische gitaar heeft vaak een houten body, een brede hals en zware snaren, en produceert geluid door het trillen van de snaren die de klankkast resoneert. Je kunt akoestische gitaren versterken met een microfoon of een piëzo-element.

Een elektrische gitaar heeft vaak een slanke body, een smalle hals en lichte snaren, en gebruikt pick-ups om het geluid van de trillende snaren om te zetten in een elektrisch signaal dat kan worden versterkt en verwerkt met effectpedalen of via een gitaarversterker.

Beide typen gitaren hebben verschillende kenmerken en klanken die passen bij verschillende muziekstijlen en persoonlijke voorkeuren. Ontdek welke soort het beste bij jou past en begin je muzikale avontuur.

Gitaarakkoorden

Gitaarakkoorden zijn de basis voor het spelen van gitaarmuziek. De meest voorkomende akkoorden zijn C, G, D en A. Om te beginnen, is het belangrijk om deze akkoorden te leren en ze soepel te kunnen overschakelen.

Je kunt gitaarakkoorden vormen door je vingers op de juiste posities op de snaren en frets te plaatsen. Het kan even oefenen zijn om de juiste positie te vinden, maar met geduld en doorzettingsvermogen kun je al snel akkoorden akkoorden beheersen.

Hieronder vind je een overzicht van enkele veelgebruikte gitaarakkoorden. Het is het beste om te beginnen met deze basisakkoorden voordat je verder gaat met complexere akkoorden.

Akkoord Positie
C 3e fret, A-snaar
G 3e fret, E-snaar
D 2e fret, G-snaar
A 2e fret, D-snaar

Je hoeft niet alle akkoorden meteen perfect te kunnen spelen. Het is belangrijk om te blijven oefenen en je vaardigheden te verbeteren. Na verloop van tijd zul je merken dat het steeds makkelijker wordt om de akkoorden te spelen en te combineren tot mooie melodieën.

Gitaarlessen

Als je net begint met gitaar spelen, kan het handig zijn om lessen te volgen bij een professionele gitaarleraar. Gitaarlessen zijn een geweldige manier om de basisprincipes van gitaarspelen te leren en te ontwikkelen. Bovendien kunnen gitaarlessen je helpen om technieken te leren die je anders misschien nooit zou hebben ontdekt.

Er zijn verschillende manieren om gitaarlessen te volgen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor privélessen, waarbij je één-op-één les krijgt van een ervaren gitaarleraar. Dit is vaak een goede optie als je specifieke vragen hebt of je je wilt concentreren op een bepaalde speelstijl.

Als alternatief kun je ook overwegen om online gitaarlessen te volgen. Er zijn diverse websites waar je lessen kunt vinden die zijn ontworpen voor verschillende niveaus, van beginners tot gevorderden. Vaak kun je deze lessen op je eigen tempo volgen en op elk moment van de dag.

Voordelen van gitaarlessen Tips voor het vinden van de juiste lessen
 • Je leert de basisprincipes van het gitaarspel
 • Je krijgt persoonlijke aandacht en feedback van een professionele gitaarleraar
 • Je ontwikkelt sneller vaardigheden en technieken
 • Je kunt je concentreren op specifieke speelstijlen en genres
 • Zoek recensies van gitaarleraren voordat je er een kiest
 • Vraag andere gitaristen om aanbevelingen
 • Bepaal je doelen en kies lessen die daarbij passen
 • Overweeg online lessen om geld en reistijd te besparen

Het volgen van gitaarlessen kan een uitstekende manier zijn om je gitaarspel te ontwikkelen en nieuwe vaardigheden te leren. Of je nu kiest voor persoonlijke lessen of online lessen, het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor jouw persoonlijke situatie en behoeften.

Gitaarlessen

Gitaartabs

Gitaartabs zijn een populaire manier om gitaarmuziek te leren spelen. Met gitaartabs kun je gemakkelijk zien waar je je vinger moet plaatsen en welke snaar je moet aanslaan om een akkoord of riff te spelen. Maar hoe lees en interpreteer je nu precies gitaartabs? We leggen het je uit.

Om te beginnen moet je weten dat gitaartabs uit zes lijnen bestaan. Elke lijn vertegenwoordigt een snaar van de gitaar, van de dikke E-snaar bovenaan tot de dunne E-snaar onderaan. Het getal op de lijn geeft aan op welke fret je je vinger moet plaatsen. Een “0” betekent dat je de snaar moet aanslaan zonder een fret in te drukken.

Om je kennis te laten maken met enkele basisgitaartechnieken, hebben we een tabel samengesteld met enkele veelgebruikte symbolen in gitaartabs. Zo kun je bijvoorbeeld op het symbool voor een “hammer-on” klikken om te zien hoe je deze techniek moet uitvoeren.

Symbolen Betekenis
0 Sla de snaar aan zonder een fret in te drukken.
4 Druk de snaar in op de vierde fret en sla deze aan.
\ Slide omhoog. Druk de snaar in en slide met je vinger omhoog naar een hogere fret.
h Hammer-on. Sla de snaar aan zonder in te drukken en druk vervolgens je vinger snel op de aangegeven fret.
p Pull-off. Sla de snaar aan terwijl je je vinger op de aangegeven fret hebt ingedrukt en haal deze dan snel van de fret af.
b Bend. Druk de snaar in op de aangegeven fret en buig deze dan omhoog om de toon te verhogen.

Door te oefenen met gitaartabs en verschillende gitaartechnieken te proberen, kun je je speelstijl verder ontwikkelen en je favoriete nummers leren spelen.

Gitaarstemming

Een goed gestemde gitaar is essentieel om mooie muziek te kunnen spelen. Er zijn verschillende manieren om je gitaar te stemmen, maar de meest gebruikelijke methode is met behulp van een stemapparaat. Dit zijn kleine apparaten die je op de kop van je gitaar plaatst en die via trillingen de stemming van elke snaar meten. Zo kun je geleidelijk elke snaar afstemmen totdat deze de juiste toonhoogte heeft.

Een andere manier om je gitaar te stemmen is met behulp van je gehoor. Dit vergt wel wat meer oefening en ervaring, maar het is zeker mogelijk. De standaard stemming van een gitaar is EADGBE van laag naar hoog, maar er zijn ook andere stemmingen die vaak voorkomen, zoals Drop D of Open G. Het is belangrijk om te weten welke stemming je wilt gebruiken voordat je begint met stemmen.

Tips voor gitaarstemming

Om ervoor te zorgen dat je altijd in de juiste stemming speelt, geven we je enkele handige tips:

 • Zorg ervoor dat je de juiste stemming voor je nummer kiest.
 • Stem je gitaar voordat je gaat spelen en controleer de stemming regelmatig tijdens het spelen.
 • Gebruik een stemapparaat als je begint met gitaarspelen. Hierdoor raak je snel vertrouwd met de juiste toonhoogtes.
 • Ontwikkel je gehoor door te oefenen met het afstemmen van je gitaar op gehoor. Dit zal je helpen om beter te begrijpen hoe elke snaar zou moeten klinken.

Blijf oefenen en experimenteren met verschillende stemmingen en methoden om je gitaar te stemmen. Uiteindelijk zul je gemakkelijk en snel kunnen stemmen, en kun je je concentreren op het spelen van mooie muziek.

Gitaarstemming

Uitdagingen bij Gitaar Spelen

Gitaar spelen is een geweldige hobby, maar het kan ook uitdagend zijn, met name voor beginnende gitaristen. Het omschakelen tussen akkoorden, het maken van onbedoelde geluiden en het ontwikkelen van een goede vingerzetting zijn slechts enkele van de problemen waar je tegenaan kunt lopen. Laat je echter niet ontmoedigen! Met de juiste tips en technieken kun je deze uitdagingen overwinnen en je gitaarspel naar een hoger niveau tillen.

Gitaar Spelen

Omgaan met Akkoordtransities

Een veelvoorkomende uitdaging bij het spelen van gitaar is het soepel omschakelen tussen akkoorden. Het kan moeilijk zijn om je vingers op de juiste plaats te krijgen, vooral als de akkoorden snel moeten worden gewisseld. Een goede tip is om de akkoorden langzaam en gecontroleerd te spelen, en je vingers zo te positioneren dat ze zo min mogelijk hoeven te bewegen tijdens het overschakelen.

Voorkom Onbedoelde Geluiden

Het kan ook frustrerend zijn als je onbedoeld geluiden maakt terwijl je speelt, zoals het raken van snaren die je niet wilt spelen. Een goede oplossing is om je vingers dicht bij de frets te houden tijdens het spelen en je vingers stevig op de snaren te plaatsen om te voorkomen dat ze onbedoeld andere snaren raken. Ook het gebruik van een demper kan helpen om ongewenste snaren te dempen.

Ontwikkeling van een Goede Vingerzetting

Een goede vingerzetting is essentieel voor het spelen van akkoorden en melodieën. Als beginnende gitarist kan het lastig zijn om je vingers op de juiste positie te plaatsen, vooral als je geen ervaring hebt met andere snaarinstrumenten. Om dit te verbeteren, is het belangrijk om je vingers regelmatig te stretchen en oefeningen te doen om de flexibiliteit te verhogen. Daarnaast moet je geduld hebben en regelmatig oefenen om een goede vingerzetting te ontwikkelen.

Gitaaronderhoud

Een gitaar is een kostbaar bezit en daarom is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Door je gitaar regelmatig schoon te maken en te controleren, blijft deze in optimale conditie.

Voor zowel de akoestische gitaar als de elektrische gitaar zijn er enkele basistips die je kunt volgen om je gitaar in goede staat te houden. Hieronder vind je enkele handige tips:

 • Schoonmaken van de snaren: gebruik een zachte doek om de snaren regelmatig schoon te maken en te ontvetten. Zo voorkom je dat de snaren gaan roesten of vroegtijdig slijten.
 • Controleren van de hals: controleer regelmatig de hals van je gitaar op mogelijke beschadigingen of krommingen. Zo voorkom je problemen met de intonatie en speelbaarheid van de gitaar.
 • Bewaren van je gitaar: bewaar je gitaar op een droge en stabiele plaats. Dit voorkomt dat de gitaar beschadigt door vocht, temperatuurschommelingen of stoten.

Door deze tips op te volgen, kun je jarenlang plezier hebben van je gitaar. Wil je meer weten over het onderhouden van je gitaar? Raadpleeg dan een specialist of bezoek een muziekwinkel bij jou in de buurt.

Akoestische gitaar en elektrische gitaar

Verbeteren van je Gitaarspel

Om je gitaarspel te verbeteren, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en nieuwe gitaartechnieken te leren. Hier zijn enkele handige tips:

 • Leer nieuwe akkoordprogressies: Door nieuwe akkoorden en akkoordprogressies te leren, kun je je vaardigheden diversifiëren en je repertoire uitbreiden.
 • Experimenteer met verschillende gitaartechnieken: Probeer verschillende technieken uit, zoals tokkelen, hammer-ons en pull-offs, om je spelstijl te ontwikkelen.
 • Samenspelen met andere muzikanten: Samen spelen met andere gitaristen of muzikanten kan je helpen om je ritme en timing te verbeteren en nieuwe speelstijlen te leren.
 • Rook niet terwijl je gitaar speelt: Gitaarroken kan schadelijk zijn voor de gitaar en de snaren, waardoor je spel en de algemene conditie van de gitaar achteruit kunnen gaan.

Oefen met deze tips en je zult al snel merken dat je gitaarspel verbetert en dat je meer plezier beleeft aan het spelen van je favoriete nummers.

FAQ

Wat is het verschil tussen een akoestische en een elektrische gitaar?

Een akoestische gitaar produceert geluid door de trillingen van de snaren die resoneren in de klankkast, terwijl een elektrische gitaar geluid maakt door de snaren te plukken en de trillingen doorgeeft aan een versterker. Een akoestische gitaar heeft een natuurlijke, warme klank, terwijl een elektrische gitaar meer mogelijkheden biedt voor verschillende geluidseffecten en versterking.

Hoe leer ik gitaarakkoorden?

Gitaarakkoorden zijn essentieel om liedjes te kunnen spelen. Je kunt beginnen met het leren van basisakkoorden zoals C, G, D, enzovoort. Er zijn verschillende bronnen online die akkoorddiagrammen en tutorials bieden om je te helpen de akkoorden te leren vormen. Door regelmatig te oefenen en te schakelen tussen verschillende akkoorden, zul je steeds beter worden.

Wat zijn de voordelen van het nemen van gitaarlessen?

Gitaarlessen kunnen je helpen om een goede techniek te ontwikkelen en je vaardigheden te verbeteren. Een gitaarleraar kan je persoonlijke feedback geven, je begeleiden bij het leren van nieuwe liedjes en je helpen bij het oplossen van eventuele moeilijkheden. Daarnaast kun je tijdens gitaarlessen ook nieuwe technieken en muziektheorie leren die je spel naar een hoger niveau kunnen tillen.

Hoe lees ik gitaartabs en leer ik gitaartechnieken?

Gitaartabs zijn een visuele weergave van de snaren en de positie waarop je je vingers moet plaatsen om een bepaalde noot of akkoord te spelen. Door gitaartabs te leren lezen en interpreteren, kun je nieuwe liedjes leren spelen. Daarnaast kun je ook verschillende gitaartechnieken zoals tokkelen, hammer-ons en pull-offs leren om je spel verder te verfijnen en diverser te maken.

Hoe stem ik mijn gitaar?

Je kunt je gitaar stemmen met behulp van een stemapparaat, waarbij je de snaren aanpast totdat ze overeenkomen met de juiste tonen. Daarnaast kun je ook je gehoor gebruiken om je gitaar te stemmen door te vergelijken met een referentietoon. De standaard stemming van een gitaar is meestal EADGBE, maar afhankelijk van het muziekstuk kan het nodig zijn om af te wijken van de standaard stemming.

Welke uitdagingen kan ik tegenkomen bij het spelen van de gitaar?

Beginnende gitaristen kunnen problemen ervaren bij het omschakelen tussen akkoorden, het maken van onbedoelde geluiden zoals snaren dempen, en het vinden van een goede vingerzetting. Het is belangrijk om geduldig te zijn en regelmatig te oefenen om deze uitdagingen te overwinnen. Het volgen van gitaarlessen kan ook helpen om problemen aan te pakken en je spel te verbeteren.

Hoe kan ik mijn gitaar onderhouden?

Het onderhouden van je gitaar is belangrijk om ervoor te zorgen dat deze in goede staat blijft. Je kunt de snaren regelmatig vervangen, de hals controleren op kromming en zorgen voor een goede luchtvochtigheid om te voorkomen dat de houten delen van de gitaar beschadigd raken. Daarnaast is het belangrijk om je gitaar schoon te houden en op de juiste manier op te bergen wanneer je hem niet gebruikt.

Hoe kan ik mijn gitaarspel verbeteren?

Om je gitaarspel te verbeteren, is het belangrijk om regelmatig te oefenen en nieuwe technieken te leren. Je kunt experimenteren met verschillende gitaartechnieken, zoals tokkelen, buigen en vibrato om je spel diverser te maken. Daarnaast kun je ook samen spelen met andere muzikanten en nieuwe akkoordprogressies leren om je vaardigheden te ontwikkelen en je spel naar een hoger niveau te tillen.